Znate li da u Hrvatskoj gotovo jedna žena dnevno oboli od raka vrata maternice?

Rak vrata maternice čini 3 % od ukupnog broja raka kod žena. U Primorsko-goranskoj županiji zabilježen je veći postotak oboljelih na sto stanovnika od raka vrata maternice, nego što je to hrvatski prosjek. Ipak, u 2018. godini u Primorsko-goranskoj županiji protiv HPV virusa cijepljeno je 711 osoba. Razlozi zbog kojih se djevojke i mladići ne odazivaju na cijepljenje su lijenost, predrasude, needuciranost, nelagoda i strah od otkrivanja bolesti. Pilot program prevencije raka vrata maternice u Primorsko-goranskoj županiji provodio se od 2007. do 2012. godine, a kasnije je postao nacionalni program prevencije ranog otkrivanja raka vrata maternice. U sklopu programa kod 343 žene, od toga 14 u Primorsko-goranskoj županiji, koje su pravodobno došle na pregled, rak je otkriven u ranoj fazi te potpuno izliječen.

Na nacionalnoj razini evidentirano je da oko 350 žena oboli od raka vrata maternice što je gotovo jedna žena dnevno, a oko 125 ih godišnje umire. Prema podacima Registra za rak HZJZ-a, od raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2016. godine oboljelo 317 žena, a u 2018. godini 125 žena. Kod žena HPV se dijagnosticira na temelju nalaza PAPA-testa, dok za muškarce trenutno još nema pouzdanog testa za dijagnozu HPV infekcije, iako se sve češće koriste molekularne metode poput PCR testa. Redovitim ginekološkim pregledima jednom godišnje, koji uključuju PAPA-test, na vrijeme će se uočiti promjene i provesti adekvatno liječenje. Ujedno, postoje i tri vrste cjepiva koja sprečavaju tipove HPV-a koji se najčešće dovode u vezu s rakom vrata maternice, a njihova učinkovitost iznosi 100 % u prevenciji raka vrata maternice. Cjepivo je najučinkovitije ako se primjenjuje prije stupanja u spolni život, odnosno u dobi od 9 do 25 godina.

Postoji čak više od 150 različitih tipova HPV-a. Općenito, tipove HPV virusa dijelimo u tri kategorije: genitalni HPV koji se prenosi spolnim putem, kožni HPV koji se prenosi preko kože direktnim kontaktom i ostali tipovi HPV-a. Genitalni HPV javlja se u 40 različitih varijacija i možemo ga podijeliti u dvije potkategorije: visokorizični HPV koji dovodi do abnormalnosti visokog stupnja na PAPA-testu i raka te niskorizični HPV koji dovodi do tzv. abnormalnosti niskog stupnja, odnosno genitalnih bradavica.

Ostale novosti