Zdrave navike

Suvremeni način života nesumnjivo utječe na kvalitetu i način zdravog življenja. Kao posljedica nedostatka vremena i brze dinamike života podliježemo lošoj prehrani, manjku kretanja i rekreacije, štetnim navikama, nedovoljnoj količini sna i nedostatku vremena za sebe. Do promjene neće doći naglo, stoga je važno malim koracima usvajati nove zdrave navike koje će dovesti do kvalitetnijeg života. Istraživanje na Harvardu pokazalo je da usvajanje zdravih navika povećava životnu dob za do deset godina. Dobro je znati da svakodnevno možemo činiti male stvari koje će nas dovesti do zdravih navika. Otoci Cres i Lošinj u tom smislu nude pravo bogatstvo i nebrojene prilike za vođenje zdravog života.

Prvenstveno, čisti zrak glavna je odlika otoka Cresa i Lošinja i stoga je otok idealan za šetnju, rekreaciju ili bilo kakvu fizičku aktivnost na otvorenom prostoru. Izađite sat vremena dnevno na svježi zrak, prošetajte, otrčite nekoliko krugova, pobjegnite od ekrana i razbistrite misli od svakodnevnih briga. „More ispire sve tegobe”, kazao je Platon, a mi možemo dodati da miris soli i borove šume smiruju dušu i pridonose mentalnom, ali i fizičkom zdravlju. Cres i Lošinj obiluju autohtonim biljnim vrstama i ljekovitim biljem koji nesumnjivo utječu na kvalitetu zraka i mikroklimu, pa zašto to ne iskoristiti?

Kako biste zdravo živjeli, potrebno je i izbjegavati pušenje i alkohol te održavati normalnu tjelesnu masu. Vrlo važan dio zdravog života čini zdrava prehrana. Često zaboravljamo da je zdrava prehrana stup našeg zdravlja jer našem tijelu osigurava vitalnost i dovodi do maksimizacije iskorištenosti svih naših potencijala, kako fizičkih tako i mentalnih. Pritom treba napomenuti da zdrava prehrana ne znači lišavanje obroka i konzumaciju isključivo voća i povrća. Michael Pollan o zdravoj prehrani ustvrdio je:

„Jedi dovoljno, ali ne previše. Jedi raznoliko, uglavnom povrće. Izbjegavaj unos štetnih tvari, ali ne zaboravi uživati u hrani, po mogućnosti u dobrom društvu”.

Michael Pollan

I doista, potonje je suština zdrave prehrane: uravnotežena konzumacija zdravih masti i živih namirnica, opskrba tijela vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima iz cjelovitih žitarica, minimiziranje loših masti uz pravilan omjer, količinu porcije te vrijeme konzumacije. Isto tako, pijenje dovoljne količine vode od ključne je važnosti.

Nadalje, tu je kvalitetan san. Ako ne spavate dovoljno, tijekom dana nećete imati dovoljno energije. Iako vam se ponekad čini da je nemoguće postići kvalitetan san, zapravo nad ciklusom spavanja imate više kontrole nego što ste svjesni. Za osiguravanje kvalitetnog sna potrebno je kontrolirati izloženost svjetlosti, pobrinuti se da uvijek krećete spavati i ustajete u isto vrijeme, ne pretjerivati s dnevnim spavanjem i ne večerati neposredno prije spavanja. Ne koristite mobitel neposredno prije spavanja i stvorite bolje uvjete u spavaćoj sobi koji uključuju prozračenost prostorije, čistu posteljinu, uredan prostor i tišinu.

Naposljetku, pozitivan stav prema životu jedan je od najvažnijih aspekata zdravog života i nešto što biste svakako trebali implementirati u svoje zdrave navike. Smijte se, družite s ljudima, razvijajte osjećaj pripadnosti, percipirajte stvarnost pozitivnim mentalnim postavkama i nesumnjivo je da će vam pozitivan stav smanjiti razinu stresa te unaprijediti mentalno i fizičko zdravlje.

Ostale novosti