Održani dani zdravlja Grada Malog Lošinja

U sklopu projekta „Čuvajmo zdravlje otočana“, u dane vikenda, 18. i 19. lipnja, na Trgu Republike Hrvatske u Malom Lošinju održana je manifestacija „Dani zdravlja Grada Malog Lošinja“. Nositelj projekta je Grad Cres, Grad Mali Lošinj je partner na projektu, a uz stručnu  suradnju sa Specijalnom bolnicom Medico za lokalno stanovništvo organizirane su edukativne radionice i predavanja, okrugli stol te javnozdravstvena akcija mjerenja tlaka, šećera u krvi  i indeksa tjelesne težine. U sklopu akcije, u organizaciji Libre koje je bila marketinški realizator projekta, održan je event za građane, a uz zabavni program i zdrave zalogaje tom su prilikom građanima podijeljeni edukativni leci, brošure i brendirane platnene torbe.

Voditelj projekta za Grad Mali Lošinj,  Boško Babić otvorio je manifestaciju te u uvodnoj riječi istaknuo:  „Na našem otoku postoje  dva krucijalna problema: HPV i problemi povezani sa zloćudnim rakom vrata maternice te tjeskoba, koja često rezultira psihičkim problemima. Shodno tome najavio je predavanja i edukativne radionice u cilju prevencije ovih bolesti te ujedno pozivao sve građane da se odazovu akciji mjerenja tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne težine. Na kraju svog obraćanja Babić je istaknu da je cilj ove akcije – biti i ostati zdrav.

Podaci HZZJZ-a pokazali su kako se žene neredovito odazivaju na nacionalne programe povezane sa ženskim zdravljem te da je rak vrata maternice najčešći zloćudni tumor ženskih spolnih organa, odmah iza raka dojke. Stoga su  „Dani zdravlja Grada Malog Lošinja“ započeli predavanjem i pratećom radionicom mr. sc. Miljenka Manestra, dr. med., specijalista ginekologije i opstetricije na temu „Prevencija raka vrata maternice – dijagnostika i liječenje“.  Iva Lustig Rubinić, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije za sve zainteresirane građane drugog dana manifestacije održala je predavanje „Prevencija raka vrata maternice i cijepljenje za HPV“.Ako se infekcija HPV-om ne liječi pravodobno i adekvatno, može dovesti do zloćudnih posljedica i karcinoma  vrata maternice, koji je u ranoj fazi izlječiv zahvaljujući redovitim pregledima i PAPA-testu. Uz odgovorno spolno ponašanje, veliku ulogu u zaštiti ima i cjepivo. Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira besplatno cijepljenje od osmog razreda osnovne škole do dvadeset i pete godine života, a prije početka spolnog života. Učenici osmog razreda bit će pozvani od strane liječnika školske medicine, dok mladi koji su izvan tog sustava imaju pravo javiti se epidemiologu te će im biti omogućeno besplatno cijepljenje.

Građani su se u velikom broju odazvali javnozdravstvenoj akciji mjerenja tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne težine i tako provjerili svoje zdravstveno stanje. Program je u petak zaključen gastro i zabavnim programom, a sve prisutne nezaboravnim koncertom razveselili su  Šajeta & The band.

Šajeta & The band istoga dana navečer oduševili su i građane Cresa te Trgu Frane Petrića održali koncert za pamćenje. Bila je to dostojna nadoknada za koncert koji u sklopu istog projekta nije  održan 27. ožujka, zbog tada važećih epidemioloških mjera. Današnji način života često je pun stresa, obaveza i briga, a sve to može dovesti do sukoba sa samim sobom ili sredinom, usamljenosti i tjeskobe. Situacija je posebno specifična na otoku, jer dok u sezoni sve vrvi ljetnom gužvom i životom, mirna razdoblja, a osobito zima, znaju biti prilično samotna za pojedince. Psihologinja Zoe Čupić drugog dana manifestacije održala je edukativno predavanje uz individualno savjetovanja na temu psihološkog zdravlja i prevencije stresa, koji utječe kako na mentalno tako i na opće zdravstveno stanje svakog pojedinca.

Psihologinja Zoe Čupić i Iva Lustig Rubinić, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricij eodržale su i okrugli stol. Današnji način života često je pun stresa, obaveza i briga, a sve to može dovesti do sukoba sa samim sobom ili sredinom, usamljenosti i tjeskobe. Situacija je posebno specifična na otoku: dok u sezoni sve vrvi ljetnom gužvom i životom, mirna razdoblja, a osobito zima, znaju biti prilično samotna za pojedince. „Otoci se razlikuju od urbanih gradova zbog geografskog položaja što ima svoje blagodati, ali i probleme. Jedan od razloga zašto je važno baviti se pitanjem stresa u manjim sredinama jest osjećaj usamljenosti i izoliranosti, koji se javlja zbog nedostatka socijalne interakcije i podrške. Usamljenost je visoko povezana sa stresom u svakodnevnom životu što utječe na naše mentalno zdravlje. Stres utječe na naš imunološki sustav, a osoba postaje podložnija raznim bolestima i virusima, stres djeluje nepogodno na naš hormonalni sustav zbog povišenog lučenja kortizola. Osim toga, utječe i na naše mentalno zdravlje uzrokujući depresiju i anksioznost“, istakla je psihologinja Zoe Čupić.

Zbog toga, psihologija Zoe Čupić održala je i individualno psihološko savjetovanje kako bi žiteljima otoka pomogla premostiti ovaj problem.

Kao i dan ranije, velik interes izazvala je javnozdravstvena akcija mjerenja tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne težine, a kraj „Dana zdravlja Grada Malog Lošinja“ koncertom je uljepšao Love Runners Band.

Cilj projekta „Čuvajmo zdravlje otočana“ je osvijestiti stanovništvo otoka o zdravim navikama, važnosti mentalnog zdravlja i psihološkog savjetovanja te povećati svijest o prevenciji raka vrata maternice, a sve kako bi žitelji otoka živjeli kvalitetnije i zadovoljnije. Ukupna vrijednost projekta je gotovo pola milijuna kuna što je u potpunosti financirano iz Europskog socijalnog fonda.

Ostale novosti