Održani dani zdravlja Grada Cresa

Dana 26. i 27. ožujka na Trgu Frane Petrića na Cresu održano je obilježavanje središnjeg dijela projekta „Čuvajmo zdravlje otočana” pod nazivom „Dani zdravlja Grada Cresa”. Povodom te dvodnevne manifestacije, u suradnji sa Specijalnom bolnicom Medico te u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama, za lokalno stanovništvo organizirane su edukativne radionice i predavanja, okrugli stol te akcije mjerenja tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne mase.

 

Sve je spremno za početak.
 Poštivanje epidemioloških mjera

Manifestaciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Cresa Marin Gregorović te u uvodnoj riječi istaknuo značaj projekta za žitelje otoka Cresa. „Projekt ‘Čuvajmo zdravlje otočana’ financiran je u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, a u sklopu njega događaju se javnozdravstvene akcije, predavanja, radionice, individualno savjetovanje i okrugli stol. Važno je istaknuti da sve te aktivnosti obuhvaćaju teme koje su neizmjerno važne, tiču se kako spolnog tako i mentalnog zdravlja, a zapravo su kao teme često zapostavljene u svakodnevnom životu. Tu prije svega vrijedi napomenuti karcinom vrata maternice i činjenicu da o toj zloćudoj bolesti i samoj prevenciji javnost nije dovoljno informirana, a često se percipira kao tabu-tema. Najčešće se stigmatiziraju žene, a zapravo u cijelom tom procesu odgovornost imaju i muškarci koji su prenositelji. Međutim, želimo osvijestiti građane da suvremena medicina nudi rješenja putem cijepljenja i redovitih godišnjih pregleda s PAPA-testom. Stanje tjeskobe i psihoedukacija, koja je druga tema ovih ‘Dana zdravlja’, nudi moguća rješenja i načine kako sebi možemo pomoći i lakše riješiti životne probleme, koji se svakom od nas događaju u određenim trenucima. Stoga mi je izuzetno drago što mogu pozdraviti sve prisutne predavače, kao i građane koji su se spremno odazvali.“

Zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović

„Dani zdravlja Grada Cresa” započeli su predavanjem o karcinomu vrata maternice i njegovoj prevenciji pod nazivom „Spolno zdravlje žena – Prevencija raka vrata maternice i cijepljenje za HPV”, a potom je uslijedila interaktivna radionica na istu temu. Predavač iz Specijalne bolnice Medico, dr. sc. Miljenko Manestar, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije izjavio je da u Hrvatskoj godišnje više od 300 žena obli od invazivnog raka vrata maternice, što je 300 žena previše s obzirom na to da se radi o jednom od najpreventabilnijih vrsta karcinoma. „Najučinkovitiji načini prevencije jesu edukacija mladih, odgovorno spolno ponašanje, cijepljenje protiv HPV-a i redoviti ginekološki pregledi s PAPA-testom”, istaknuo je doktor Manestar.

Dr.Miljenko Manestar
 Predavanje o prevenciji karcionoma vrata maternice

Kako bi se dodatno skrenula pozornost građana na opasnosti koje uzrokuje rak vrata maternice, u subotu 27. ožujka održano je predavanje Ive Lustig Rubinić, dr. med.,specijalistice ginekologije i opstetricije iz Specijalne bolnice Medico na temu „Spolno zdravlje žena – Prevencija raka vrata maternice dijagnostika i liječenje”. Dr. Iva Lustig Rubinić, uz teorijsko znanje o raku vrata maternice, uzrocima, riziku i opasnostima, prenijela je građanima Cresa i praktične savjete kako usporiti i prevenirati pojavu raka vrata maternice te kako usvojiti zdrave navike.

Dr. Iva Lustig Rubinić

Mag. psych. Zoe Čupić u svojem se izlaganju osvrnula na važnost psihoedukacije, osobito u vremenu u kojem je stres sveprisutan u našim životima, čemu dodatno pogoduje situacija s bolesti COVID-19 te naglasila: „Ako nas tjeskoba ili stres ometa u svakodnevnom životu i koči u normalnom funkcioniranju, treba bez zadrške potražiti psihosocijalnu pomoć. To je zapravo normalno održavanje mentalnog zdravlja, nužnog za svakodnevno funkcioniranje, kao što nužno i održavamo fizičko zdravlje. Na taj način, vodeći računa o psihičkom i fizičkom zdravlju, možemo biti zdravi, što je zapravo prvi korak u kvaliteti života.”

Mag. psych. Zoe Čupić

Nakon predavanja u gradskoj Loži za građane Cresa održan je i okrugli stol s dr. Ivom Lustig Rubinić i mag. psych. Zoe Čupić na teme raka vrata maternice i psihoedukacije, na kojem su građani aktivno sudjelovali i tražili odgovore na svoja pitanja. U prostorijama Zajednice Talijana u Cresu svi zainteresirani građani s punim povjerenjem mogli su se obratiti mag. psych. Zoe Čupić i zatražiti stručan savjet i individualnu psihološku pomoć.

 Građani Cresa

Građani su se tijekom trajanja manifestacije u velikom broju odazvali javnozdravstvenoj akciji mjerenja tlaka i šećera u krvi te indeksa tjelesne mase te na taj način provjerili svoje trenutačno zdravstveno stanje.

Odaziv građana svih generacija

Završetak programa u petak uljepšao je i građane svojim nastupom obradovao Jazz Trio Nameless u sastavu Zvonimir Radišić, gitara, Henri Radanović, kontrabas te Katija Budimčić, vokal.

 Jazz Trio Nameless

Koncert Šajete & The Banda, najavljen za subotu u 11:30, zbog iznenadnih epidemioloških mjera nije održan. Naime, uoči koncerta stigla je ophodnja i zabrana policije. Nešto kasnije ipak je stiglo odobrenje za održavanje zabavnog programa, no u međuvremenu koncert je putem lokalnog medija otkazan, ljudi su otišli kućama, a izvođači demontirali svu opremu i razglas. Da bi je ponovo montirali, znatno bi se prolongirao početak koncerta, a manifestacija je bila prijavljena do 14 sati. Stoga je Libra, kao realizator eventa, u dogovoru s upravom Grada i izvođačima najavila da će se koncert popularnog Šajete & The Banda održati u istom terminu subotom, čim to epidemiološke mjere budu dopuštale.

 Dražen Turina Šajeta

Projekt „Čuvajmo zdravlje otočana” ponajprije želi stanovništvo otoka Cresa i Lošinja osvijestiti o značaju zdravih navika, važnosti psihološkog savjetovanja te povećati svijest o prevenciji raka vrata maternice, a sve kako bi žitelji tih dvaju otoka živjeli kvalitetnije i zadovoljnije. Nositelj projekta jest Grad Cres, partner na projektu je Grad Mali Lošinj, a ukupna vrijednost projekta iznosi 499.997,44 kune što je u potpunosti financirano iz Europskog socijalnog fonda.

Ostale novosti