O projektu

Projekt “Čuvajmo zdravlje otočana” UP.02.2.1.04.0023
Prijavitelj: Grad Cres
Partner: Grad Mali Lošinj

Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako potpisao je 11. veljače 2020. u Zagrebu ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru projekta „Promocija zdravlja i prevencija bolesti”, koji je raspisalo Ministarstvo zdravstva. Nakon potpisivanja ugovore je uspješnim prijaviteljima uručio ministar Vili Beroš, uz prigodnu svečanost u Velikoj dvorani Ministarstva zdravstva. Tom prilikom gradonačelnik Kristijan Jurjako istaknuo je da je Grad Cres u svojem dosadašnjem radu prepoznat po očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, što je vidljivo iz različitih aktivnosti koje se financiraju iz gradskog proračuna. „Krajem prošle godine uključili smo se u europski projekt ‘Medico prevencijom prema zdravlju’ u suradnji sa Specijalnom bolnicom Medico, čiji je cilj promocija zdravlja i prevencije u području gastroenteroloških, neuroloških, kardioloških i dermatoloških bolesti. I ovim najnovijim projektom želimo poboljšati kvalitetu života svojih sugrađana promicanjem zdravih navika te povećanjem svijesti o važnosti prevencije”, zaključio je gradonačelnik Jurjako. 

Prijavitelj projekta Grad Cres i partner Mali Lošinj uvidjeli su da programi edukacije i prevencije ne zadovoljavaju potrebe lokalnog stanovništva, stoga od ovog projekta očekuju poboljšanje u pogledu prevencije i zaštite zdravlja. Cilj projekta „Čuvajmo zdravlje otočana” u prvom je redu educirati i osvijestiti stanovništvo otoka Cresa i Malog Lošinja o važnosti prevencije i zdravim navikama. Projektnu ciljnu skupinu čine žene, od mlađe do starije dobi, roditelji djece u osnovnim školama te svi građani kod kojih se ukaže potreba za psihološkom pomoći. 

Prema podacima HZZJZ-a žene se neredovito odazivaju na nacionalne programe povezane sa ženskim zdravljem. Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, odmah iza raka dojke. Najčešći je uzročnik HPV virus za koji postoji cjepivo koje se preventivno daje ženskim, ali i muškim osobama u osnovnoj školi. Nažalost, cjepivo se ne upotrebljava u dovoljnoj mjeri, najčešće zbog neznanja i nedovoljne edukacije o njegovoj važnosti. Osim što će se ženske osobe mlađe životne dobi potaknuti na cijepljenje, komunikacijskim aktivnostima ovog projekta i edukacijom potaknut će se i žene srednje i starije životne dobi na redovite ginekološke preglede kako bi se smanjio broj oboljelih od karcinoma vrata maternice, a oboljele žene pravodobno izliječilo, s obzirom na to da je rak izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi. 

U otočnom okruženju vidljiva je i potreba za psihološkom pomoći. Današnji način života često je pun stresa, obaveza i briga, a sve to može dovesti do sukoba sa samim sobom ili sredinom, usamljenosti i tjeskobe. Situacija je posebno specifična na otoku: dok u sezoni sve vrvi ljetnom gužvom i životom, mirna razdoblja, a osobito zima, znaju biti prilično samotna za pojedince. Stoga je psihoedukacija iznimno važna, a psihološka pomoć logična i potrebna kao bilo koja druga zdravstvena pomoć. 

Kroz aktivnosti predviđene projektom osigurat će se dovoljno znanja o psihološkom savjetovanju, spolnom zdravlju žena, povećati svijest o važnosti prevencije bolesti raka vrata maternice te potaknuti stjecanje zdravih životnih navika. 

Grad Cres kao nositelj projekta i Mali Lošinj kao partner dobili su gotovo pola milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za projekt „Čuvajmo zdravlje otočana” u okviru kojeg će se provesti različite aktivnosti kao što su izrada edukativnog materijala, medijska kampanja, organizacija predavanja, tribina i okruglog stola, a sve u cilju poboljšanja zdravlja, bolje prevencije i stvaranja zdravih navika žitelja otoka Cresa i Malog Lošinja, kako bi živjeli kvalitetnije i zadovoljnije. Također, svi ostali otočani s našega prelijepoga jadranskog arhipelaga dobrodošli su na ove stranice i bit će nam drago ako im naš portal „Čuvajmo zdravlje otočana” bude od koristi i pomogne im u poboljšanju kvalitete njihova otočnog života.

Ukupna vrijednost ugovora: 499.997,44 kuna
Iznos bespovratnih sredstava: 499.997,44 kuna
Razdoblje trajanja provedbe projekta: od 11.02.2020. do 22.05.2021. godine
www.esf.hr