HPV virus

HPV virus uzročnik raka vrata maternice – OPASNOT KOJU UZROKUJE HPV VIRUS

Humani papilomavirus ili kraće HPV virus jedna je od najčešćih prenosivih bolesti i ključni je uzročnik raka vrata maternice, smrtonosne bolesti od koje danas uz preventive mjere i brige o zdravlju ne bi smjela preminuti niti jedna žena.

Sam naziv virusa dolazi od latinske riječi papiloma, što u prijevodu znači bradavica koju uzrokuju neki od tipova virusa. Statistički podaci pokazuju da će se minimalno 50 % spolno aktivnih osoba zaraziti HPV-om, a simptomi se mogu razvijati godinama nakon infekcije bez da osoba uopće ima spoznaju da je zaražena s obzirom na to da virus živi unutar stanica kože ili sluznice. Tijekom tog vremena zaražena osoba može prenositi virus na druge osobe. Prvi znakovi bolesti mogu se pojaviti godinama nakon što se osoba zarazila pa je samim time teško utvrditi kada je točno došlo do zaraze.

Iako se HPV virus smatra ključnim uzročnikom raka vrata maternice u žena, njime se mogu zaraziti i muškarci te su oni ti koji prenose virus dalje. U Hrvatskoj je evidentirano da približno 350 žena godišnje oboli od raka vrata maternice što je gotovo jedna žena dnevno. Prema izvješću o umrlim osobama u 2018. godini od posljedica te bolesti preminulo je 125 žena.

U žena HPV se dijagnosticira na temelju ginekološkog pregleda i nalaza Papa-testa, dok za muškarce trenutačno još nema poduzdanog testa za dijagnozu HPV infekcije, iako se sve češće upotrebljavaju molekularne metode poput PCR testa.

Redovitim ginekološkim pregledima jedanput godišnje, koji uključuju Papa-test, na vrijeme će se uočiti promjene i provesti adekvatno liječenje. Ujedno, postoje i tri vrste cjepiva koja sprečavaju tipove HPV-a koji se najčešće dovode u vezu s rakom vrata maternice, a njihova učinkovitost iznosi 100 % u prevenciji raka vrata maternice. Cjepivo je najučinkovitije ako se primjenjuje u dobi od 9 do 25 godina, odnosno prije početka stupanja u spolni život.

Cijepljenje se sada provodi već sedam godina, neobavezno je i besplatno za sve učenike i učenice osmog razreda te za sve osobe do 25. godine starosti. Važno je naglasiti da se osim djevojčica trebaju cijepiti i dječaci jer se upravo oni mogu javiti kao prenositelji virusa. Stoga se odgovorno ponašanje očekuje od oba spola, kao i od njihovih roditelja, a kako bi se maksimalno prevenirala zaraza HPV virusom i tako izbjegle moguće komplikacije tijekom njihovih daljnjih života. To osobito vrijedi za rak vrata maternice u žena, koji može biti poguban po život žene ako nije pravodobno otkriven.

Sve informacije o cijepljenju mogu se dobiti kod nadležnog liječnika školske medicine te u epidemiološkim ambulantama Zavoda za javno zdravstvo, a početkom školske godine liječnici školske medicine trebaju održati sastanak s roditeljima djece osmog razreda osnovne škole i uručiti im poziv na cijepljenje djece protiv HPV-a.

Potrebna je i sustavna edukacija roditelja, adolescenata i mladih o spolnom zdravlju, u čemu će prevencija i zdrave navike najviše pridonijeti sprečavanju širenja HPV-a. Različiti stereotipovi, nedovoljna informiranost mladih i uvjerenost da se bolest neće dogoditi upravo njima još su jedna prijetnja zdravlju. HPV virus učestaliji je nego što se to misli, a podaci govore da se u jednom trenutku života gotovo svi muškarci i žene zaraze njime.

Upravo se i projektom „Čuvajmo zdravlje otočanaˮ kroz edukaciju, informiranje, radionice, okrugle stolove i javnozdravstvene akcije nastoji povećati razina znanja i svjesnosti stanovništva o prevenciji bolesti.

„Od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti gotovo niti jedna žena jer je to sijelo raka moguće prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim odlascima na ginekološke preglede s Papa-testom”

prof.dr.sc. Damir Eljuga, dr.med.specijalist ginekologije i porodništva, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i pokretač Dana mimoza u Hrvatskoj

Ostale novosti