Dani zdravlja Grada Malog Lošinja

U sklopu projekta „Čuvajmo zdravlje otočana“ na Trgu Republike Hrvatske u Malom Lošinju, dana 18. i 19. lipnja održat će se manifestacija „Dani zdravlja Grada Malog Lošinja“. Nositelj projekta „Čuvajmo zdravlje otočana“ je Grad Cres, partner na projektu je Mali Lošinj, a za građane Cresa i Malog Lošinja u suradnji sa Specijalnom bolnicom Medico organizirane su edukativne radionice, okrugli stol te akcije mjerenja tlaka, šećera i indeksa tjelesne težine.

U petak, 18. lipnja od 10:30 sati građani će se moći uključiti na predavanje na temu „Prevencija raka vrata maternice – dijagnostika i liječenje“ koje će održati mr. sc. Miljenko Manestar, dr. med. specijalista ginekologije i opstetricije. Nakon uvodnog predavanja o raku vrata maternice i njegovoj prevenciji, od 11 sati bit će održana i istoimena radionica. Javnozdravstvena akcija mjerenja tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne težine za sve zainteresirane građane započet će od 11:30 sati nakon čega slijedi zabavni i gastro program uz glazbu Šajete & The Banda.

U petak navečer, projekt se još jednom seli u Grad Cres, gdje će s početkom u 20 sati biti održan koncert Šajete & The Banda. Naime, prilikom održavanja manifestacije Dani zdravlja Grada Cresa 26. i 27. ožujka, nastup Šajete & The Banda odgođen je zbog tada važećih epidemioloških mjera.

Subotnji dio programa vraća se na Mali Lošinj te također započinje u 10:30 sati predavanjem specijalistice ginekologije i opstetricije Ive Lustig Rubinić, dr. med. na temu „Prevencija raka vrata maternice i cijepljenje za HPV“. Nakon predavanja u 11 sati građani mogu prisustvovati okruglom stolu na kojem će sudjelovati psihologinja Zoe Čupić i specijalistica ginekologije i opstetricije Iva Lustig Rubinić, dr. med. Psihologinja Zoe Čupić za sve zainteresirane građane održat će i individualno psihološko savjetovanje od 11:30 do 13:30 sati, a kao i proteklog dana, u isto vrijeme održat će se i javnozdravstvena akcija mjerenja tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne težine. Dan će se zaključiti za zabavnim i gastro programom uz Love Runners Band.

Svi posjetitelji programa mole se da poštuju važeće epidemiološke mjere i slijede upute organizatora.

O projektu „Čuvajmo zdravlje otočana“

Prijavitelj projekta Grad Cres i partner Mali Lošinj uvidjeli su da programi edukacije i prevencije ne zadovoljavaju potrebe lokalnog stanovništva, stoga od ovog projekta očekuju poboljšanje u pogledu prevencije i zaštite zdravlja. Projektnu ciljnu skupinu čine žene, od mlađe do starije dobi, roditelji djece u osnovnim školama te svi građani kod kojih se ukaže potreba za psihološkom pomoći. 

Prema podacima HZZJZ-a žene se neredovito odazivaju na nacionalne programe povezane sa ženskim zdravljem. Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, odmah iza raka dojke. Najčešći je uzročnik HPV virus za koji postoji cjepivo koje se preventivno daje ženskim, ali i muškim osobama u osnovnoj školi. Nažalost, cjepivo se ne upotrebljava u dovoljnoj mjeri, najčešće zbog neznanja i nedovoljne edukacije o njegovoj važnosti. Osim što će se ženske osobe mlađe životne dobi potaknuti na cijepljenje, komunikacijskim aktivnostima ovog projekta i edukacijom potaknut će se i žene srednje i starije životne dobi na redovite ginekološke preglede kako bi se smanjio broj oboljelih od karcinoma vrata maternice, a oboljele žene pravodobno izliječilo, s obzirom na to da je rak izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi. 

U otočnom okruženju vidljiva je i potreba za psihološkom pomoći. Današnji način života često je pun stresa, obaveza i briga, a sve to može dovesti do sukoba sa samim sobom ili sredinom, usamljenosti i tjeskobe. Situacija je posebno specifična na otoku: dok u sezoni sve vrvi ljetnom gužvom i životom, mirna razdoblja, a osobito zima, znaju biti prilično samotna za pojedince. Stoga je psihoedukacija iznimno važna, a psihološka pomoć logična i potrebna kao bilo koja druga zdravstvena pomoć. 

Cilj projekta „Čuvajmo zdravlje otočana“ je osvijestiti stanovništvo otoka o zdravim navikama, važnosti psihološkog savjetovanja te povećati svijest o prevenciji raka vrata maternice kako bi žitelji otoka živjeli kvalitetnije i zadovoljnije. Ukupna vrijednost projekta je 499.997,44 kuna što je u potpunosti financirano iz Europskog socijalnog fonda.

Ostale novosti