Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se treće subote u siječnju svake godine, a ove godine obilježio se u subotu, 23. siječnja. Podsjetimo, rak vrata maternice zloćudna je bolest od koje svake godine oboli oko 350 žena, a prema podacima iz 2018. umrlo je 125 žena. Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem te redovitim preventivnim pregledima kod ginekologa koji uključuju PAPA-test. Cvijet mimoze u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i suosjećajnost. Isto tako, cvijet mimoze u zimskim uvjetima pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kada govorimo o njezinu zdravlju pa je stoga savršen simbol za senzibilizaciju javnosti o raku vrata maternice.

U Primorsko-goranskoj županiji 14. Dan mimoza obilježio se drugačije nego ikada prije – na digitalnim platformama. Dan mimoza obilježio se kroz online događaj u trajanju od dva sata, odnosno javnu prezentaciju koju su održale liječnice riječkog KBC-a prim. Ira Pavlović-Ružić i dopredsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije dr. Ani Mihaljević Ferari. Ujedno na brojnim štandovima diljem Primorsko-goranske županije prikupljala su se sredstva za Ligu protiv raka Primorsko-goranske županije i dijelili edukativni materijali kako bi se javnost upoznala da je rak vrata maternice jedini karcinom koji se može spriječiti upravo prevencijom – edukacijom, cijepljenjem i redovitim ginekološkim pregledima uz PAPA-test.

Program 14. Dana mimoza dio je Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice koji je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije počeo provoditi od 2006. godine. Potom, 2012. godine program se proširio i na nacionalnu razinu. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice održavao se od 18. do 24. siječnja 2021. godine kada je pokrenuta i internetska stranica sa sloganom „NEĆU RAK“ s ciljem prevencije raka vrata maternice i svim potrebnim informacijama o prevenciji, rizicima i načinima zaštite na jednom mjestu. Stranica je namijenjena ženama, ali i svim građanima te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima. Ujedno, sadrži i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži po županijama. U konačnici, cilj svih kampanja i akcija kako u Hrvatskoj tako i u Primorsko-goranskoj županiji jest naglasiti da se svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti i da mu se može reći PA-PA .

Ostale novosti